Slovenska klinična raziskava matičnega mlečka

Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem | Medex d.o.o.

O raziskavi

 

Matični mleček je bil predmet klinične raziskave, ki so jo izvedli strokovnjaki Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem v sodelovanju z Medex d.o.o. Raziskava je potekala v okviru javnega razpisa Po kreativni poti do znanja 2017–2020, sofinanciranega s strani Evropskega socialnega sklada EU in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Metodologija raziskave

VRSTA ŠTUDIJE

Dvojno slepa, placebo kontrolirana, randomizirana klinična raziskava

ŠTEVILO UDELEŽENCEV

60 zdravih odraslih oseb, starih 25–60 let, z ITM > 23 kg/m²

TRAJANJE

8 tednov uživanja + 2 tedna spremljanja po prenehanju

ODMEREK

2000 mg matičnega mlečka dnevno (v obliki kapsul)

Namen raziskave

Cilj raziskave je bil preučiti učinke matičnega mlečka na izbrane biokemijske parametre pri ljudeh.

Do zdaj je bila večina raziskav o matičnem mlečku izvedena v laboratoriju (in vitro) ali na živalskih modelih (in vivo), zato ta študija predstavlja pomemben korak naprej v razumevanju učinkov pri ljudeh.

Merjeni parametri

LIPIDNI PROFIL (celokupni holesterol)

Celokupni holesterol zajema vsoto »dobrega« (HDL) in »slabega« (LDL) holesterola ter drugih lipidov.

Uporablja se za oceno tveganja za bolezni srca in ožilja.

 

 

VNETNI OZNAČEVALCI (CRP)

CRP oziroma C-reaktivni protein je beljakovina, ki se v krvi poveča, ko v telesu pride do vnetja.

Pogosto se uporablja kot splošni kazalnik vnetnih procesov, saj se hitro poviša pri okužbah, poškodbah ali kroničnih boleznih.

 

ANTIOKSIDATIVNI OZNAČEVALCI (bilirubin)

Bilirubin je naravni antioksidant, ki nastaja pri razgradnji rdečih krvničk. V zmernih količinah pomaga ščititi celice pred oksidativnim stresom – poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Previsoke vrednosti pa lahko kažejo na težave z jetri ali žolčem.

PROTIVNETNI OZNAČEVALCI (adiponektin)

Adiponektin je beljakovina, ki jo prav tako proizvajajo maščobne celice, vendar ima nasproten učinek kot leptin.

Ima protivnetne in zaščitne učinke – izboljšuje občutljivost na inzulin, spodbuja presnovo maščob in pomaga ščititi srce in ožilje.

 

HORMONI (leptin)

Leptin je hormon, ki ga izločajo maščobne celice. Njegova glavna naloga je uravnavanje apetita in telesne teže – možganom sporoča, kdaj ima telo dovolj energije.

Neravnovesje leptina je pogosto povezano z debelostjo in presnovnimi motnjami.

 

Opaženi rezultati

 

Po osmih tednih uživanja matičnega mlečka so udeleženci v skupini, ki je prejemala matični mleček, v primerjavi s placebo skupino pokazali statistično pomembne izboljšave na naslednjih področjih:

LIPIDNI PROFIL

ANTIOKSIDATIVNI POTENCIAL

VNETNI OZNAČEVALCI

HORMONSKA REGULACIJA

POMEMBNO:

Večina opaženih učinkov je bila merljiva tudi 2 tedna po prenehanju uživanja matičnega mlečka, kar kaže na dolgotrajno delovanje sestavine.

Zaključki

 

Sodelavci Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem in družbe Medex so ugotovili, da že osem tednov rednega uživanja 2000 miligramov matičnega mlečka dnevno prinaša izjemne učinke na telo. Raziskava je pokazala, da matični mleček pozitivno vpliva na:

1. Lipidni profil, saj znižuje raven celokupnega holesterola,

2. Sistemsko vnetje, z znižanjem C-reaktivnega proteina in zvišanjem adiponektina,

3. Celokupni antioksidativni potencial v krvi, preko povišanja ravni bilirubina – pomembnega endogenega antioksidanta, ter

4. Apetit, z zvišanjem leptina – hormona, ki sproži občutek sitosti.

Gre za pomembna spoznanja, ki bodo koristila mnogim, saj dokazujejo, da matični mleček pomaga uravnavati ravnovesje v telesu in s svojimi učinki presega zgolj vlogo naravne podpore imunskemu sistemu.

Znanstvena objava

 

Rezultati raziskave so bili objavljeni v mednarodni znanstveni reviji Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine:

O matičnem mlečku

 

Matični mleček proizvajajo mlade čebele dojilje, stare med 5 in 12 dni, ki še ne zapuščajo panja. Gre za izloček njihovih hipofaringealnih (goltnih) žlez, ki se nahajajo v glavi čebele tik ob možganih. Z matičnim mlečkom čebele prve tri dni hranijo vse ličinke in matico.

Po tretjem dnevu pa z njim hranijo le še ličinko matice – ta se z njim prehranjuje vse življenje. Prav zato se razvije v večjo, plodno čebelo, ki lahko živi tudi do desetkrat dlje kot čebele delavke.

Matični mleček ima izjemno kompleksno sestavo. Vsebuje približno 66% vode, 12% beljakovin, 5% maščob in rudninske snovi, bogat pa je tudi z vitamini B-kompleksa ter vitamini C, D in E.

Njegove glavne bioaktivne sestavine vključujejo:

10-hidroksi-2-decenojsko kislino (10-HDA), bioaktivne peptide in glikoproteine (MRJP, apisimin, jeleini, rojalaktin), AMP N1 oksid, acetilholin, polifenole in hormone.